Duun-stevne i friluft i Holmestrand 12. juni

Gruppe 65 i samarbeid med Olav og Emma Duuns stiftelse i Holmestrand tar pandemien og de tilhørende smittevernsforskriftene på alvor og arrangerer Olav Duun-stevne med oppstart i hagen utenfor Olav Duun-huset. Friluftskafé, klassisk gitarspill, litterært foredrag og tilbud om omvisning i huset er hoveddelene i programmet.

I år er det 43. gang Olav Duun-stevnet arrangeres i Holmestrand.

Stevne begynner med friluftskafé og tilbud om omvisninger i Duun-huset frå klokka 14. Hovedprogrammet begynner klokka 15 med foredrag, og fortsetter med klassisk musikk.

Årets foredragsholder er Arild Sundt. Temaet er «Ein må vera menneske», med utgangspunkt i romanen «Samtid» frå 1936. Dette ble Duuns nest siste roman. «Samtid» er en ganske kort roman, men rik på handling, undertekster og ettertanker.

Hovedhandlinga dreier seg om en konflikt i et kystsamfunn. En krangel ender i en fornærmelse som setter vondt blod. Som et skred utvikler konflikten seg gjennom mistru, ryktespredning og trusler til hatefulle konspirative vrangforestillinger. I denne kampen står Agnar ganske aleine om å advare mot konflikten i bygda.

Om du har mulighet til å være i Holmestrand lørdag 12. juni kl. 15, får høre mer om hvordan konflikten utvikler seg.

Fagfolk har lest romanen som Duuns dystopi ut fra verdenssituasjonen i samtida, med tilspissing mellom stormaktene, og mellom fascisme, kommunisme og humanisme. Utviklinga i samtida pekte mer og mer tydelig fram mot en ny verdenskrig.

Mer allment kan romanen leses som ei fortelling om kampen mellom det gode og vonde, mellom livsvilje, sjukdom og død og mellom religiøs tro og overtro, sekterisme og humanisme.

Etter foredraget blir det pause med friluftskafé og utlodning med fine gevinster, etterfulgt av musikk: Tim McVeigh-Pedersen - omtalt som «Danmarks kanskje flotteste klassiske gitarist» - spiller.

Stevnet avrundes med tilbud om omvisning i Duun-huset. Alle får oppleve den spesielle Duun-eiendommen med den makeløse utsikten over Breiangen. (Foto av Duun-huset: Roy Stranna)

Nærmere opplysninger – kontakt:

Arild Sundt, telefon 4818 9736, e-post arild.sundt@holmestrand.kommune.no

Erling Sørli, telefon 4870 2771, e-post erling.sorli@gmail.com