Skam - På Lyngsøya

- Skam er ikke noe nytt fenomen, slo Christer Lajord fast da han presenterte Olav Duuns roman På Lyngsøya i dikterens barndomsheim på Jøa lørdag 5. august

Christer Lajord har vært guide i Olav Duuns barndomsheim to somre på rad og var utfordret av Olav Duun-stiftinga i Namdalen til å foredra over nettopp denne romanen som ble utgitt i 1917.

De frammøtte fikk høre en godt forberedt og reflektert Lajord gjøre rede for både handling i romanen og hans egen tolkning av den. Romanens hovedperson, Martin Brudalen, tumler med eksistensielle spørsmål og sliter med å få det jordiske livet til å gå ihop med det han tror Gud har staket ut for han, fortalte Lajord. Hovedpersonen bruker mye tid på refleksjon omkring skyld og skam, og leseren kan reflektere over hvilke hendelser og tilfeldigheter som gjør oss til de mennesker vi er.

Tilhørerne mente at romanen tar opp forhold vi kan kjenne igjen også hos dagens mennesker og flere gav uttrykk for at nå skulle de heim og lese På Lyngsøya på nytt.

Bilde: Christer Lajord avsluttet sommerjobben som guide i Olav Duuns barndomsheim med å holde foredrag om romanen "På Lyngsøya".

Tekst og foto: Bjørg Tingstad.