Dobbeltjubileum i Duun-huset - stemmerett og Sigyn-bøkene

I år er det hundre år siden kvinner fikk stemmerett i Norge på linje med menn. Det er også hundre år siden Olav Duun fullførte dobbeltromanen om Sigyn. Har disse to jubileene noe med hverandre å gjøre?

Torsdag 12. september inviterer Gruppe 65 og Duun-stiftelsen til møte om de to romanene i Duun-huset i Holmestrand. Møtet inngår i Kulturminnedagene 2013.

Stemmerettsjubileet blir markert blant annet ved at Kulturminnedagene i 2013 skal handle om kvinners liv og livsvilkår. Duuns romaner Nøkksjølia (1910) og Sigyn (1913) handler om Sigyns liv som barn, ungdom og voksen kvinne. Romanene foregår i samtid, og forteller slik om kvinneliv og kvinners livsvilkår på samme tid som kampen om kvinners stemmerett sto på som hardest.

Duun skreiv ikke om politikk, og han skreiv ikke typisk om kvinner som offer. Tvert om tar Duuns kvinner ofte ledelsen og makta – på godt og vondt – i livet for seg og sine nærmeste. Mange av Duuns kvinneskikkelser er myndige mennesker, men Duun skriver ikke om overmennesker. Både kvinner og menn hos Duun er levende mennesker med uendelige muligheter til det gode og til det vonde.

Sigyn er heller ingen heltinne. Hun sliter seg gjennom en barndom fattig på kjærlighet, og bruker mange år av det voksne livet på å frigjøre seg fra trangen til hensynsløs sjølhevding, hat og hevn. Livsvilkåra for Sigyn og de andre personene er formet av bondesamfunnet tidlig på 1900-tallet. Slektstradisjon og tilknytning til jorda gir trygghet for noen, men stenger og hindrer andre.  

Møtet omfatter et foredrag av Erling Sørli, som er medlem både i Gruppe 65 og Duun-stiftelsen.  I foredraget fokuserer han på Sigyns livsvilkår og livsløp, og på hvilken plass de to romanene har i Duuns forfatterskap.  Etter foredraget blir det forberedte innlegg fra andre medlemmer av Gruppe 65. Det blir lest utdrag av romanene. Ut fra dette blir det åpen samtale.

Musikk blir det også. Inger Deildokk synger viser med kvinnehistorisk brodd. Og i pausen blir det kaffe og litt attåt.